Potężny wybór producentów
Wysokiej jakości odżywki białkowe to dzisiaj standard. Żadna firma produkująca suplementy dla sportowców nie może sobie pozwolić na produkowanie produktu, który nie działa, albo jest mocno zanieczyszczony. Ważne jest pochodzenie białka w przypadku odżywki białkowej mamy do wybory białka z serwatki, izolaty, oraz białka sojowe.
Ważne są również wszelkie dodatki w samej odżywce, takie składniki jak kreatyna czy glutamina. Te składniki mogą znacznie poprawić wydajność odzywki. Może mieć tutaj miejsce tzw synergii (współdziałanie różnych czynników, którego efekt jest większy niż suma poszczególnych oddzielnych działań). No i ostatnia sprawa to smak samej odżywki, nikt nie lubi pić czegoś co zwyczajnie mu nie smakuje. Dlatego odmian smakowych odzywek jest tyle ile producentów i pomysłów na nowe smaki.
Dieta indywidualna
Dieta bogata w składniki odżywcze jest bardzo ważna w naszym życiu. Dieta powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb organizmu i z poprawką na indywidualne preferencje żywieniowe. Dieta dla sportowców powinna być ułożona przez dietetyka sportowego, najlepiej wspomagana odżywkami i suplementami.
Dobrze dobrana dieta pozwala zminimalizować potrzeby stosowania odżywek, jednak z dobrą jakościowo odżywką trening sportowy może okazać się skuteczniejszy, a jego efekty trwalsze. Należy jednak pamiętać, że żadne odżywki nie mogą stanowić substytutu zdrowego odżywiania i można o tym przeczytać na praktycznie każdym opakowaniu takich odżywek i suplementów.
Energia w postaci węglowodanów
Węglowodany stanowią najważniejszy składnik diety, ponieważ są podstawowym źródłem energii dla pracujących mięśni. Sportowcy stale narażeni są na niedobory tych składników, co powoduje spadek wydolności i zmęczenie. Podstawą jest założenie, że po zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu człowieka na białko i tłuszcz, pozostałe potrzeby energetyczne zostaną pokryte przez węglowodany.
Oprócz funkcji energetycznej, węglowodany spełniają ważną rolę w organizmie. Dostateczna ilość sacharydów w pożywieniu jest niezbędnym warunkiem prawidłowych przemian tłuszczów i białek. Czynnikiem, który może zakłócić przebieg przemian węglowodanowych i tym samym tłuszczu i białka jest nadmiar tiaminy.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zapotrzebowanie_energetyczne_dla_sportowców