Po co usuwamy?
Odkażanie, czyli inaczej dezynfekcja jest zazwyczaj wykonywana zachowawczo. W takim przypadku może być robiona, ale nie ma takiej konieczności. Inaczej sprawa wygląda, gdy jesteśmy zmuszeni do odkażania. Może się tak stać na skutek zetknięcia się bezpośredniego pomieszczenia, terenu, gleby czy wody z zakażeniem, chorobą zakaźna itd. Odkażamy po to by zapobiegać roznoszeniu się chorób, zarazków i innych patogenów lub aby zwalczyć zarazki i bakterie pozostałe po chorobie. Odkażanie po chorobie zakaźnie jest bardzo ważną sprawą. W takich przypadkach zazwyczaj nie wystarcza zwykłe czyszczenie i mycie. Najlepiej wtedy użyć środków chemicznych. Można je bez problemu nabyć i stosować samodzielnie, albo można zamówić firmę odkażającą, która profesjonalnymi środkami przeprowadzi u nas dezynfekcję. Firma za pewne zrobi to sprawnie, szybko i bardzo profesjonalnie a my sami nie będziemy musieli narażać się na działanie środków chemicznych używanych do odkażania. A jest to przecież bardzo ważne pod każdym względem.
Usuwanie insektów
Odkażanie (dezynfekcja) to nic innego jak niszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych za pomocą środków fizycznych i chemicznych w celu wyeliminowania i zapobieganiu zakażeniom. Odkażanie dotyczy przede wszystkim środowiska zewnętrznego a jeżeli chodzi o ciało, jego zewnętrznej warstwy, jakim jest skóra. Odkażanie nie dotyczy wnętrza a tym bardziej jam ciała. Wyróżniamy odkażanie zapobiegawcze oraz ogniskowe. Odkażanie zapobiegające dotyczy tych elementów środowiska, jakie są narażone na zagrożenia zakażeniem. Odkażanie ogniskowe jest wykonywane, jako bieżące i końcowe. Odkażanie ogniskowe podejmowane jest w bieżącym miejscu, stykającym się bezpośrednio z zakażeniem. Odkażanie końcowe jest wykonywane w całym pomieszczeniu gdzie znajdowało się źródło zakażenia. Do odkażania środkami fizycznymi zaliczamy: działanie wysoka temperatura, bezpośrednie napromieniowanie promieniami słonecznymi, czyszczenie mechaniczne, wysuszanie. W odkażaniu wykorzystuje się także środki chemiczne. Używając środków chemicznych trzeba zachować szczególne środki ostrożności i stosować się do zaleceń producenta.
Karaluchy - z Wikipedii
Karaluch, karaczan wschodni (Blatta orientalis, przestarzałe z tur. ? karakon) ? owad synantropijny (żyjący w siedliskach człowieka). Żyje w kuchniach, magazynach, wyjadając produkty żywnościowe.
Długość do 3 cm. Ubarwienie czerwone do czarno-brązowego. Dobrze rozwinięta druga para skrzydeł. Skrócone pokrywy samców nie zakrywają odwłoka, u samic jedynie zalążki skrzydeł. Długie czułki.
Samica składa 14-16 jaj w kokonie, ich rozwój w temp. pokojowej trwa ok. 279 dni. Wszystkożerne ? są jednymi z niewielu zwierząt zdolnymi do strawienia keratyny ? białka włosa (tak samo jak mole włosienniczki posiadają keratynazę ? dzięki której możliwe jest trawienie keratyny). Najchętniej gromadzą się w szparach i szczelinach oraz w miejscach wilgotnych. Mogą przenosić choroby.
Wykazują cechy stadne. Rozpoznają się wzajemnie dzięki specyficznemu wydzielanemu zapachowi. Podążają chaotycznie w miejsca, gdzie są już inne osobniki. Niektóre gatunki prowadzą nocny tryb życia.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Karaluch