Czym czyścić wyposażenie kuchni?
Nie można czyścić dowolnymi detergentami sprzętu i wyposażenia, który ma kontakt z żywnością. Właściwości bakteriobójcze to nie wszystko, bardzo ważna jest nietoksyczność. Nie bez powodu nie myjemy naczyń domestosem, tylko używamy specjalnego biodegradowalnego płynu. Jest dużo specjalnych środków, które są nietoksyczne, ale wykazują działanie bakteriobójcze. Bardzo ważne jest utrzymanie w odpowiedniej czystości noży i desek, które mają kontakt z mięsem - najgorsze bakterie bytują własnie na resztkach z mięsa. Ważna sprawa - jesli odkamieniamy czajnik, używajmy środków do tego przeznaczonych, ponieważ w tym wypadku bardzo łatwo o wypadek.
Pranie dywanów to nie taka prosta sprawa
Osoby posiadające dzieci, albo zwierzaki dobrze wiedzą jak trudno usunąć niektóre plamy z dywanów. Kredki, farbki, czy plastelina wklejona bardzo pracowicie we włókna jest w domu praktycznie niemożliwa do usunięcia bez śladu. Czyszczenie przy użyciu ogólnodostępnych środków zazwyczaj daje mierne rezultaty. Zwłaszcza wywabianie uciążliwych plam wymaga wiedzy i doświadczenia. Jak się okazuje pranie dywanów to nie taka prosta sprawa. Nawet używanie profesjonalnych środków czystości przez osoby nie posiadające wiedzy na temat ich stosowania może znacznie pogorszyć sprawę. Firma oferująca pranie dywanów posiada zarówno wiedzę, jak i doświadczenie w walce z każdym rodzajem plam. Środki, jakie stosuje się w profesjonalnym czyszczeniu dywanów odpowiednio dobrane i właściwie użyte pozwalają pozbyć się praktycznie każdego zabrudzenia, jakie szpeci nasz dywan. Czasami warto zaufać specjalistom i powierzyć im wykonanie zadania, którego rezultatów w przypadku naszych starań pewni nie jesteśmy. Pranie dywanów przez profesjonalne firmy to ogromna oszczędność czasu. Odpowiednia firma zrobi to szybko i fachowo. Ceny usług czyszczenia dywanów wahają się w zależności od rozmiarów, rodzaju plam i środków używanych do jej wywabiania.
Podstawowe zasady dbania o czystość w kuchni
Zachowanie czystości w kuchni jest niezwykle ważną sprawą. Jest kilka prostych zasad, o których trzeba pamiętać. Przede wszystkim - naprawdę używanie różnych desek do krojenia warzyw i mięsa ma sens. Sporo warzyw i owoców spożywamy na surowo, a przecież nie dezynfekujemy deski. Nie wspominam już o takiej podstawie jak mycie owoców i warzyw - to sprawa nie tylko dotycząca bakterii, ale również nawozów i wosków, którymi są traktowane rośliny. Jeśli chcesz użyć skórki z cytrusów to kup te z certyfikatem bio - nie mogą wtedy zawierać szkodliwych wosków na skórce. Drewno w kuchni - ważna sprawa, zabezpieczajmy je specjalnymi olejami do drewna, które ma kontakt z żywnością. Dzięki temu nie tylko deska do krojenia będzie dłużej nam służyć, ale przede wszystkim taki olej zabezpiecza przed wnikaniem brudu w strukturę drewna, ma również działanie hydrofobowe, a pamiętajmy - bakterie uwielbiają rozwijać się w wodzie. Olejowanie desek, blatów i stołów to naprawdę nic trudnego.