O białkach
Białka budują nasz organizm - o tym prostym fakcie dowiadujemy się na lekcjach biologii. Ale co to właściwie znaczy w kontekście odżywiania? Po pierwsze - organizm sam z siebie sobie tych białek nie dostarczy, musimy zapewnić odpowiednią ich ilość w diecie. Najlepszym źródłem białka jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak ważna jest również proporcja białka do tłuszczy. Dlatego wieprzowina jest niezdrowa - mimo sporej zawartości protein ma bardzo dużo tłuszczu. Najlepiej sięgać po białe ryby i drób, zwłaszcza indyka. Jeśli zrezygnowaliśmy ze spożywania mięsa, bądź nie możemy go jeść, to wśród roślin najbogatsze w aminokwasy są rośliny strączkowe - ich wybór jest ogromny, nie jesteśmy wcale skazani na soję! Fasola, soczewica, ciecierzyca - warto spróbować, również jeśli nie jesteś wegetarianinem.
Ćwicz z rozwagą
Należy pamiętać o tym, że ćwiczenia mimo, ze są dobre dla naszego zdrowia, to można się również przy nich uszkodzić. Źle wykonywane ćwiczenia mogą doprowadzić do kontuzji, czasami na tyle poważnych, ze będziemy się z nimi borykali całe życie.
Inną sprawą jest nieumiejętne posługiwanie się sprzętem na siłowni- może to doprowadzić nawet w skrajnych przypadkach do śmierci, co na szczęście zdarza się dość rzadko. Kolejną sprawą jest źle dobrana suplementacja lub jej przedawkowanie. Pamiętajmy więc, że najważniejszy we wszystkim jest zdrowy rozsądek i umiar.
Wchłanialność się liczy
Czysty skład, czyli inaczej czystość produktu- na przykład białka- jest bardzo ważny do prawidłowego wchłaniania się substancji, ale nie tylko. Na rynku coraz więcej dostępnych jest odżywek, które poza wysoką czystością analizy składowej, reklamują się organicznym pochodzeniem, albo organiczną budową.
Bowiem co z tego, że przyjmujemy po 100g czystego białka, skoro tylko 40% z tego się wchłonie. Dlatego ważne jest, aby wybierać te produkty, które są pochodzenia naturalnego, a nie syntetycznie tworzone. No i dieta również powinna być bogata w ważne dla budowy mięśni substancje.