Candida albicans - a cóż to?
Być może słyszeliście nazwę, ale nie trudziliście się by sprawdzić jej znaczenie, albo ktoś wam tłumaczył ale już nie pamiętacie. Nie macie co szukać dalej, już wszystko wyjaśniamy.
Candida albicans jest rodzajem pasożytniczego grzyba który zajmuje miejsce w naszym przewodzie pokarmowym. Prawie każdy go ma, więc nie ma wzdychaj z ulgą, że na szczęście Ciebie to nie dotyczy. Przeważnie nie stanowi zagrożenia, ale gdy obniża się odporność organizmu, gwałtownie się rozwija. Żywi się tkanką nosiciela i przyśpiesza rozpad komórek. Powoduje to nieszczelność ścianek jelitowych i przedostawanie się niepożądanych substancji do wnętrza organizmu.
Jeżeli zacząłeś się obawiać o swoje zdrowie, po przeczytaniu tego tekstu, nie jesteś jedyny. Ale nic straconego, wystarczy że sprawdzisz czy jesteś zarażony i zaczniesz działać!
Wikipedia o candida albicans
Definicja tematu, czyli wikipedia o candida albicans:
Candida albicans (C.P. Robin) Berkhout ? gatunek grzybów zaliczany do rzędu drożdżaków (Saccharomycetes). Jest to grzyb bezotoczkowy, wywołujący zakażenia oportunistyczne u chorych z obniżoną odpornością. Stanowi on florę fizjologiczną przewodu pokarmowego u 40-80% populacji.
Obecność 34 antygenów (zbudowanego głównie z mannanu) pozwala na różnicowanie w obrębie gatunku. Ze względu na różnicę jednego antygenu wyodrębniono C. albicans typ A (który posiada składnik antygenowy o numerze 6) od typu B, który tego składnika nie posiada.
Według analizy rRNA małej podjednostki rybosomu (18S), C. albicans razem z innymi przedstawicielami rodzaju Candida (C. tropicalis, C. parapsilosis i C. viswanathii) tworzy silnie wyodrębnioną od innych patogennych grzybów grupę.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans
Powody infekcji candida albicans
Najważniejszą "przyczyną" jest fakt że prawie każdy człowiek już ją ma, bo mieszka w jego jelitach. To jednak nie sprawia samo w sobie że mamy z nią problem.
Wszystko się komplikuje, gdy grzyb rozrasta się i zaczyna panoszyć po naszych jelitach - jakie są powody? Przede wszystkim obniżona odporność, co akurat jest przyczyną wielu chorób. Do tego dochodzi zła dieta - jeśli jemy mało warzy i owoców a dużo cukrów, grzyb ma pole do popisu. Do przyczyn candidy zaliczamy również stres, cukrzycę czy chociażby klimatyzację - a dokładniej zbyt długie na nią wystawienie.
Tak więc to że mamy grzyba, jest faktem. Czy pozwolimy mu się rozpanoszyć, to już inna sprawa - warto więc zadbać o zdrową dietę i nie dać się stresowi - czyli po prostu, żyj zdrowo!